Ainoakoti Feeniksin tarina

Ainoakoti Feeniks

Kun vuosia ulkomailla asuneen ja etätyöhön tottuneen rakentajaperheen paluu Suomeen alkoi lähestyä, he päättivät rakennuttaa talon. Tontti valikoitui hyvien raide- ja lentoyhteyksien perusteella Vantaan Kivistöön. Värikkäiden käänteiden jälkeen kuin tuhkasta ikään nousi talo, jossa on muistoja lapsuuden vuosikymmeniltä, paljon tuttua ja myös hieman jotakin uutta; olisiko se uusi sitä ulkomaan vuosien vaikutetta?

Etärakentamisesta vain sen verran, että niin kuin elämässä yleensä, tarvitaan vain hyvät hermot, heittäytymistä ja oikeat kumppanit, niin mahdotonkin muuttuu mahdolliseksi. Slovenialaisen arkkitehdin näkemykset haastoivat suomalaista rakentamista monella tapaa. Ainoakoti Feeniksin toteutus on silti laadukas ja kekseliäs.

Tuloksena toiveet täyttävä kokonaisuus

Ainoakoti Feeniks pohjautuu talomalliin Ainoa Hetki 181, mutta se ei olekaan ihan mikä tahansa talo, vaan asiakasperheen toiveet täydellisesti täyttävä kokonaisuus. Talosta löytyy mm. autotallin katolle rakennettava terassi sekä täysimittaiseen kellarikerrokseen toteutettava höyrysauna.

− Ainoakoti Feeniks on meille talo, jolla on oma identiteettinsä ja viimeiseen piirtoon hiottu toimiva ja käytännöllinen pohjaratkaisunsa. Kaiken edellisen talotoimittajan kanssa koetun jälkeen osasimme erityisesti arvostaa sitä, että talomme rakentaminen oli Ainoakodin kanssa vihdoin luotettavissa ja osaavissa käsissä. Feeniks nousi saksalaisen valmistalon raunioista ja lentää jälleen, rakennuttajaperheen vanhemmat Sami ja Sari sanovat.

AINOAKOTI FEENIKS

  • Muuttovalmiin Ainoakodin asuntomessukohde 2015
  • Asukkaat: 4-henkinen lapsiperhe
  • Pohjautuu malliin Ainoa Hetki 181
  • Huoneistoala: 202 m²
  • Huonejako: 5–6 h + k + s
    + kellarikerros + autotalli + varastot

LUE KOHDE-ESITE
(PDF)

POHJAPIIRROKSET

Kellarikerros

POHJAPIIRROKSET

1. kerros

POHJAPIIRROKSET

2. kerros

AIKUISILLE JA LAPSILLE - KAIKKIEN TARPEET TÄYTTÄVÄ KOKONAISUUS

Ainoakoti Feeniks muodostuu neljään alueeseen ryhmitellyistä asuintarpeista. Talon yläkerta on perheen yksityinen kerros. Siellä sijaitsevat perheen makuuhuoneet, vanhempien ja tyttärien erilliset kylpyhuoneet ja vaatehuone. Yläkerran oleskelutilassa koko perhe viettää arki-iltaisin yhteistä aikaa.

Maatasakerroksen, niin sanotun selviytymiskerroksen, suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota esteettömyyteen. Etätyöhuone voidaan helposti muuttaa makuuhuoneeksi, jos yllättävä tilanne sitä vaatisi. Myös kylpyhuone ja pääsisäänkäynti on suunniteltu mahdollisimman helppokäyttöisiksi ihan kaikille.

LUONTEVIA SIIRTYMIÄ TILASTA TOISEEN

Keittiön, ruokailutilan ja salongin kokonaisuus on tasapainoisen harkittu. − Huoneiden mittasuhteet ovat tarkoin mietittyjä. Otin huomioon niin sisustettavuuden ja kalusteiden sijoittelun variaatiot kuin ikkunoiden suunnat ja näkymät, jotta luonnonvalon määrä olisi optimaalinen. Myös siirtymät ovat usein huomaamaton, mutta tärkeä osa hyvää arkkitehtisuunnittelua, talon suunnitellut arkkitehti kertoo.

Luontevista siirtymistä esimerkkejä ovat sisäänkulku autotallista eteisen vaatehuoneeseen ja keittiöön; esimerkiksi kauppakassit siirtyvät muutamalla askeleella autosta ruokakomeroon ja keittiöön.

KÄYTÄNNÖLLISYYTTÄ, RENTOUTUMISTA JA LEIKKIÄ

Muut arkiaskareita palvelevat tilat, kuten kodinhoitohuone, jätteen lajittelupiste sekä erilaisiin tarkoituksiin varatut varastot sijaitsevat talon kellarissa.

Kellarista löytyy myös perhettä ja vieraita hemmotteleva rentoutumisalue. Kylpyläalueen ylellisyyksiä ovat höyrysauna ja poreallas. Harrastehuone taas muuntuu tilanteen ja tarpeen mukaan erilaisiin tarkoituksiinsa.

− Ajatus on alusta asti ollut, että tyttärillä on erilaista puuhaa ja mukavasti tilaa touhuta kotona, vaikka isommallakin kaveriporukalla, perheen äiti Sari muistuttaa.

Tämän talon kellarissa saa siis meluta, pelata, katsoa elokuvia ja soittaa poppia kovallakin volyymillä, ilman että yläkerta häiriintyy.

Ainoakoti Feeniks oli messumenestys
− kiitos kaikille vieraillemme.